eliselevensloop

Over Elise

Op 3 augustus 1956 ben ik geboren als derde kind in een gezin van acht kinderen in Beltrum, een klein dorp in het oosten van Gelderland.
Hier volgde ik ook het lager onderwijs. Op het Marianum in Groenlo haalde ik mijn Atheneum B diploma in 1974.
Aansluitend ging ik (ortho)pedagogiek studeren met specialisatie leermoeilijkheden aan de universiteit in Utrecht. Als bijvakken koos ik psychodiagnostiek, foniatrie, onderwijskunde en pedagogiek van de ontwikkelingslanden.

In 1982 slaagde ik voor het doctoraal examen. Mijn eindscriptie had als onderwerp de afstemming tussen leerlingbegeleiding en (school)systeembegeleiding binnen schoolbegeleidingsdiensten.

Tijdens de laatste jaren van de studie orthopedagogiek was ik actief in de studentensport en had daarin verschillende bestuursfuncties. Ik begon bij de Utrechtse studenten basketbalfederatie en ging vervolgens van de Utrechtse Studenten Sportstichting naar de Nederlandse Studentensportstichting. De laatste functie was een fulltime en betaalde baan, 't begin van m'n werkcarrièrre.

Na mijn studie deed ik mijn eerste werkervaring op als leerlingbegeleider in het voortgezet onderwijs, de experimentele Middenschool in Lelystad. Daarbij werkte ik korte tijd binnen het Utrechtse Schooladviescentrum als leerlingbegeleider. In deze tijd haalde ik ook een onderwijsbevoegdheid voor muziek (Gehrels) voor het voortgezet onderwijs (1983-1985). Daarnaast en daarna werkte ik van 1984 tot '90 mee als onderzoeker/ontwikkelaar aan projecten voor reken- en computeronderwijs bij de toenmalige vakgroep OW&OC van de Utrechtse universiteit.

In 1991 startte ik een eigen praktijk voor kinderen en ouders met leer- en opvoedingsuitdagingen.
Met de kinderen werkte ik veel met liedjes en beweging, o.a. geinspireerd door de cursus van Le Bon Départ (psychomotorische training voor kinderen mbv muziek) die ik in deze periode volgde.
Ook veel inspiratie voor het werken met kinderen en ouders vond ik in het basisjaar van de antroposofische kunstzinnige academie 'De Wervel' waaraan ik deelnam in '93/'94 en in de cursussen van Anna Lamb waarin mandelatekenen met kinderen een belangrijke plaats had.
In 1996 begon ik met het leiden van mantrazanggroepen, samen met twee collega muzikanten.
In 1998 stopte ik met de pedagogische praktijk om via een zijweg van consulent in de wellnessindustrie weer te belanden in de begeleiding van mensen die persoonlijk willen groeien. Vanaf dat moment ging ik me ook veel meer richten op de helende kracht van muziek en klank, met name de stem.

Begin jaren negentig volgde ik de spirituele therapieopleiding bij Ad Stemerding en nam ik deel aan lezingengroepen en weken van het Padwerk in Nederland.
Eind negentiger jaren volgde ik de IOKAI shiatsuopleiding bij Eloise Sewell in Amsterdam. Vanaf 1999 volg ik healing tao-trainingen (Mantak Chia) bij verschillende leraren in Nederland.

Vanaf mijn vroegste jeugd zing ik graag, net als mijn moeder en oma. Op mijn zevende werd ik lid van een kinderkoor en er zouden nog vele koren volgen, waarbinnen ik ook vaak solo mocht zingen.
Ik kreeg een aantal jaren pianoles en volgde in de jaren 80/90 lessen klassieke zang bij Ada Klück.
Via Ank Meyer kwam ik in 2006 in aanraking met de improviserende manier van werken met stem, klank en lichaam van Roy Hart. Ik volg(de) o.a. workshops en trajecten bij Jonathan Hart en in het Roy Hart centrum in Frankrijk. Ook volgde ik trainingen bij Marius Engelbrecht en Jan Kortie en nam lessen in de Lichtenbergmethode bij Niels Kuijers en Ineke Nelemans. Verder bekwaam ik me in het drummen op de framedrum, een instrument dat de stem ritmisch prachtig kan ondersteunen.
In 2014 heb ik de opleiding van Pansori Living Sound afgerond. Deze opleiding is erop gericht de stem in te zetten voor het op gang brengen van genezings- en veranderingsprocessen. Het werken met Pansori Living Sound biedt mij de gelegenheid veel dieper in te gaan op het helen en bewustworden door middel van klank. Het heeft mijzelf enorm verrijkt én ik werk ermee in de klanksessies die ik geef aan anderen.

Op dit moment werk ik als klank -en levenscoach en begeleid ik volwassenen en kinderen bij hun persoonlijke ontwikkelingsproces, zowel individueel als in groepen. Ik geef ook zanglessen en 't liefst aan mensen die niet (meer) durven zingen of hun stem laten horen.
Met de muziekgroep Saraswati geef ik mantrazanggroepen. Ook verzorgen we de muzikale omlijsting bij bijzondere evenementen, zoals lezingen, huwelijk, uitvaart en afscheid van een (loop)baan.
Voorts werk ik, op oproepbasis, als begeleider met verstandelijk gehandicapten die wonen in een zelfstandige woonvorm. Van en aan hen leer en ervaar ik telkens weer dat leven in het nu geen opgave hoeft te zijn.

Ik geniet ervan als ik andere mensen kan inspireren bij het op een zorgeloze manier in contact komen met hun eigen goud, hun eigen licht en dat te laten stralen. Dat staat centraal in mijn leven en in mijn werk met mensen, individueel en in groepen. Stem en lichaam zijn daarbij prachtige instrumenten, waarvan ik dan ook graag en dankbaar gebruik maak.

E.: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   T. 0313-410187